Het krabben krijgt het label ‘ongewenst gedrag’ als ze op abnormaal veel plekken in huis gaan krabben en vooral op plaatsen waar wij het niet zo graag zien gebeuren. De sofa bijv., does it ring a bell ? Laten we in het achterhoofd houden dat dit vaak een signaal is van stress, angst en spanning. Paar voorbeeldjes. Heb je dingen in je huis verandert ? Is de gezinssamenstelling gewijzigd ? Ben je verhuisd of is de kat net bij jou komen wonen? Is je kat vaak alleen of verveelt ze zich door gebrek aan spel en uitdaging ? Katten zijn niet enkel gewoontedieren, ze zijn ook uitermate gevoelig en veranderingen liggen hen moeilijk.
Een geruststelling, vaak zijn er (simpele) oplossingen om alles in goede banen te leiden :
- We voorzien van de basisbehoeften altijd N+1, 1 kat dus 2 voorzieningen, van krabvoorzieningen liefst nog meer. Heb je een huis met meerdere verdiepingen zet ook daar dan basisbronnen.
- We plaatsen krabmogelijkheden (zowel horizontale als verticale) op favoriete doorgangen en wandelroutes.
- Zet en leg krabfaciliteiten naast en bij de plaatsen waar ongewenst gekrab zich voordoet.
- Geef katten aandacht en voldoende spel; het kanaliseert stress en bouw vertrouwen op. Belangrijk voor hun welzijn.
- Zorg voor voldoende ligplekken en verstopplaatsen zodat er eigen ruimtes zijn om zich terug te trekken. Hou ook in gedachten dat het zich vaak verstoppen en zich vaak terug trekken op stress kunnen duiden.
- Geriatrische katten (leeftijd tussen 10 en 14 en 14+ jaar) geven het vaakst de voorkeur aan tapijt(substraat) en horizontaal krabben. Logisch, hoogstwaarschijnlijk artrose in de pootjes.
- Observeer en tracht de oorsprong van het ongewenst gekrab te achterhalen.
- Geef voorbereiding en nazorg aan veranderingen in huis en in het kattenleven. Komt een kat nieuw in huis, ze zal een tijdlang meer krabben dan nodig is (nieuwe territoriumafbakening, nieuwe geuren).
Bron Spinsels.wordpress.com